مخزنهای آبی به عنوان یکی از مطمئنترین روشها برای نگهداری و ذخیره آب شناخته میشوند که استفاده از آنها حتی از گذشتههای دور نیز مورد توجه مردم بوده است. البته امروزه میان مخازن ابتدایی آب و مخزنهای جدید تفاوتهای زیادی وجود دارد. به عنوان مثال برخی از این تفاوتها شامل حجم و میزان نگهداری آب، مواد اولیه به کار رفته در ساخت مخازن و همچنین مدت زمان سالم ماندن آب در مخزن است. امروزه انواع مختلفی از تانکر ذخیره آب وجود دارد که هر یک در شرایط گوناگون و با توجه به نیاز کاربران ساخته شده و مورد استفاده قرار میگیرند. با آشنایی با ساخت تانکر ذخیره آب و انواع آن میتوانید تصمیم بهتری در خرید داشته باشید.
انواع مخازن آبی و نحوه ساخت آنها
مخازن آب در گذشته از مواد اولیهای نظیر چوب یا سنگ ساخته میشدند. بدیهی است که این تانکرهای آبی چوبی یا سنگی، توان لازم برای نگهداری مقدار زیادی از آب در مدت طولانی را نداشتند و به سادگی تخریب میشدند. اما امروزه انواع متنوعی از مخزنهای آبی وجود دارند که به عنوان مثال میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مخزن آبی کامپوزیتی
- مخزن آبی فلزی
- مخزن آبی بتنی
- مخزن آبی پلیاتیلن
خوب است توجه داشته باشید که تمامی این مخزنها، توان بالایی در نگهداری آب به مدت طولانی دارند، اما هر یک از آنها با توجه به شرایط و نیاز خاصی مورد استفاده قرار میگیرند؛ همچنین نحوه ساخت و مواد اولیه مورد استفاده در تمامی آنها با دیگران تفاوت زیادی دارد که این موضوع برای ایجاد کاربری و خاصیت جدید در مخازن آبی است. در ادامه، نحوه ساخت مهمترین انواع مخازن آبی را مورد بررسی قرار میدهیم.
روش ساخت تانکر آبی کامپوزیتی
باید توجه داشته باشید که انواع مختلفی از تانکرهای آبی کامپوزیتی وجود دارند که به عنوان مثال میتوان به مخازن FRP، SMC و فایبرگلاس GRP نام برد. بهترین انتخاب برای مخازن کامپوزیتی، جنس SMC به حساب میآید که نسبت به سایر تانکرهای آبی مشابه از استحکام و مقاومت بیشتری برخوردار است؛ اما باید توجه کنید که هزینه خرید، نگهداری و تعمیر آن نیز بیشتر از سایرین میشود. تمامی مخازن کامپوزیتی به روشهای مشابهی ساخته میشوند که شامل مراحل زیر است:
- ساخت و آمادهسازی مواد اولیه
- آمادهسازی قالب
- ریختن مواد اولیه در قالب مورد نظر
- سرد شدن مواد اولیه و گرفتن شکل قالب
- خروج از قالب و کنترل کیفیت محصول نهایی
تنها تفاوتی که وجود دارد؛ مواد اولیه گوناگونی است که ممکن است برای ساخت تانکرهای آبی کامپوزیتی به کار برود و خروجی نهایی را متنوع کند. انواع مختلف مخازن کامپوزیتی موجود نیز به علت استفاده از مواد اولیه متفاوت وجود دارند.
ساخت مخزن آب از جنس فلزی
مخازن فلزی نیز مانند تانکرهای آبی کامپوزیتی، انواع مختلفی دارند و این موضوع به علت تفاوت در انتخاب مواد اولیه به وجود میآید. مخازن استیل و گالوانیزه در دسته تانکرهای آبی فلزی قرار میگیرند که هر دو آنها به علت مقاومت بالا و توان ظرفیتی زیاد شناخته میشوند. باید توجه داشته باشید که برای ساخت هر یک از انواع این تانکرهای آبی، مواد اولیه به صورت ذوب شده در قالبهای مخصوص ریخته میشوند تا به خوبی شکل آن را به خود بگیرند؛ در مرحله بعدی و پس از سرد شدن مواد در قالب، مخزن از قالب خارج میشود و سپس با استفاده از روشهای گوناگون، کیفیت آن مورد بررسی قرار میگیرد.
ساخت تانکر آب بتنی
این نوع از تانکر آبی که دارا وزن زیاد، اما استحکام و دوام بسیار است؛ از بتن ضد آب تهیه میشود تا بتوانید به خوبی از مقدار زیادی آب تا مدت زمان طولانی نگهداری کند. به عنوان برخی از مواد اولیه به کار رفته در ساخت مخزن آب بتنی، میتوان به سیمان و آب و تعدادی دیگر از مواد افزودنی اشاره کرد؛ همچنین برای بالا بردن استحکام این محصول، آرماتور و میلگرد نیز در ساخت آن مورد استفاده قرار میگیرند. این مواد اولیه در قالبهای مخصوص ریخته میشوند تا مشتریان بتوانند در نهایت تانکر آب بتنی با کیفیت بالایی داشته باشند.
ساخت مخزن آب پلیاتیلن
برای ساخت تانکر آبی پلیاتیلن از روشهای زیادی میتوان استفاده کرد که قالبگیری چرخشی یا روتومولدینگ به عنوان یکی از بهترین و بهروزترین روشها محسوب میشود. خوب است بدانید که سایر انواع مخازن آبی را نمیتوان به صورت یکپارچه تولید کرد؛ در ساخت این محصولات، ابتدا باید هر دیواره را به صورت جداگانه ساخت و سپس آنها را با یکدیگر جوش داد، اما در روش قالبگیری چرخشی، میتوانیم مخزن پلیاتیلن را به صورت یکپارچه تولید کنیم.
نحوه ساخت این نوع مخزن بدین شکل است که ابتدا گرانولهای پلیاتلین به درون قالب ریخته میشود و سپس به آن حرارت داده شده تا این ماده نرم شود و شکل قالب را به خود بگیرد. پس از سفت شدن مخزن در قالب، میتوان آن را خارج کرد. خوب است توجه داشته باشید که با توجه به کیفیت بالا ماده اولیه و همچنین استفاده از روش قالبگیری چرخشی، در نهایت ما مخزن آبی با دوام و مقاومی خواهیم داشت. برخی دیگر از روشهای ساخت مخزن آبی پلیاتیلن، عبارتند از قالبگیری بادی، حرارتی و تزریقی.
سخن پایانی
اینکه ساخت تانکر ذخیره آب چگونه است؟ باید گفت که امروزه انواع گوناگونی از مخازن آبی وجود داشته که هر یک از آنها با استفاده از مواد اولیه متفاوتی ساخته شدهاند و به همین علت، کاربرد و ویژگیهای متنوعی دارند؛ البته باید توجه داشته باشید که تمامی مخازن آبی که امروزه مورد استفاده قرار میگیرند؛ ویژگیهای ابتدایی و مهم نظیر استحکام و توان بالا نگهداری آب را دارند، اما این موضوع ممکن است با توجه به مواد اولیه آنها، متفاوت باشد. شما میتوانید با توجه به شرایط و نیاز خود، انواع گوناگونی از تانکرهای آبی را بررسی کنید و سپس برای خرید بهترین آنها متناسب با وضعیت خود تصمیم بگیرید. همچنین باید توجه داشته باشید که فضا موجود را برای مخازن آبی فراهم کنید تا در آینده با مشکل خاصی روبه رو نشوید.